
Huseftersyn
Huseftersynsordningen er et begreb opfundet af Sikkerhedsstyrelsen, det dukker op i forbindelse med boligkøb eller salg. Ordningen startede 1. januar 1996 og er sat i verden for at skabe større forbrugersikkerhed for både køber og sælger i en bolighandel.
Formålet med Huseftersynsordningen er at beskytte køber og sælger mod økonomiske overraskelser i forbindelse med køb og salg af huse. Som sælger har man ansvar for husets tilstand i 10 år efter salget, men med en tilstandsrapport og en elinstallationsrapport, samt et tilbud om en ejerskifteforsikring, kan man blive fritaget for dette ansvar.
Tilstandsrapport
Tilstandsrapporten beskriver synlige skader eller tegn på skader på ejendommen. De skader, der er beskrevet i skadesoversigten, er baseret på den bygningssagkyndiges professionelle skøn og faglige vurdering.
Ejendommen er vurderet ud fra, hvad der kan forventes af en bygning af samme alder og type. Derfor nævnes forhold, der er almindelige for bygningen, nødvendigvis ikke som skader i tilstandsrapporten.
En tilstandsrapport består af tre dele:
- Den bygningssagkyndiges resultater af huseftersynet og karakterer til de enkelte bygningsdele
- Dine egne bemærkninger og oplysninger om boligens skader
- Bygningskonstruktioner og oplysninger til ejerskifteforsikring

El-eftersyn
El-installationsrapporten indeholder resultatet af et eleftersyn, som er en gennemgang af boligens elinstallationer.
Vores tilknyttede autoriserede elinstallatører udfører en professionel gennemgang af boligens installationer. Ved gennemgangen vurderes fejl og mangler ved installationerne i boligen og hvorvidt de opfylder de krav, som var gældende, da de blev udført eller ændret. Efter gennemgangen udarbejder elinstallatøren en elinstallationsrapport.
Tilstandsrapporten og el-installationsrapporten er nødvendig for, at køber kan tegne en ejerskifteforsikring.

Energimærke
Når et hus skal sælges skal det have et gyldigt energimærke. Energimærkningen er en lovpligtig del af ejendommens papirer, som køber skal gøres bekendt med inden aftalen indgås.
Energimærket bruges når et hus sættes til salg for at give potentielle købere et billede af husets energimæssige stand. Hvert hus bliver rangeret efter en skala fra A2020 til G, hvor A2020 er det mest energieffektive prædikat, mens G er det mindst effektive. Energimærket indeholder også en oversigt med forslag til forbedringer og hvilke initiativer der kan gøres for at spare på energien.
Forbruget beregnes ud fra nogle standardbetingelser, derfor kan der være forskel på det beregnede forbrug og det forbrug, du oplever med dine forbrugsvaner.
Et energimærke har en gyldighed i 10 år fra udstedelsesdagen, uanset hvad der står på ældre energimærkningsrapporter.

Byggeteknisk rapport
En byggeteknisk rapport udføres oftest for erhvervs -og landbrugsejendomme, hvor der ikke udarbejdes en egentlig tilstandsrapport. Dette betyder, at sælger ofte fraskriver sig ansvar for fysiske mangler ved ejendommen. Derfor er det afgørende at du som køber får udarbejdet en professionel teknisk gennemgang af ejendommen, for at afdække eventuelle skader, før du foretager købet.
Et stort energimærke udføres af energikonsulenter med certifikat til at udføre energimærker på bygninger der er større end 500m². De bestilles oftest af ejendomsadministratorer, andels- og ejerforeninger eller ejere af udlejningsejendomme. Vi har virksomheder tilknyttet, som besidder de fornødne kompetencer til at energimærke store bygninger.
For store bygninger såsom flerfamiliehuse, lejlighedskomplekser eller erhvervsbygninger, er det lovpligtigt at kunne fremvise en gyldig energimærkning af bygningen, inden den annonceres eller hvis bygningen sælges eller udlejes.
